• Uryna a cera – co zawiera i jak działa?

    Urynoterapia jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych metod leczniczych. Mimo to znajduje ona szereg zwolenników. Podobnie jest w kosmetologii. Czy rzeczywiście jest skuteczna? I jak wpływa na skórę? O tym przeczytasz w naszym artykule.

    Uryna a cera – składniki, które pokocha Twoja skóra

    Tym podstawowym składnikiem, który powoduje, że jest ona powszechnie wykorzystywana przez przemysł kosmetyczny, jest mocznik. Jest on organicznym związkiem chemicznym, który w ostatnim czasie stał się niemal kosmetycznym hitem. Badania jego właściwości potwierdziły bowiem, że mocznik to niezwykle skuteczna substancja nawilżająca, posiadająca zdolność do przenikania przez naskórek, a dokładnie przez jego warstwę rogową. Działa keratoplastycznie, czyli zmiękczająco, a także keratolitycznie, czyli złuszczająco. Poza tym zabezpiecza skórę przed utratą wody i działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Oprócz mocznika w urynie znajdziemy również szeroki wachlarz witamin i minerałów. Witaminy A, D i E, w które bogata jest uryna należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a zatem odgrywają szczególną rolę w ochronie skóry. Retinol (witamina A) to naturalny antyoksydant działający przeciwstarzeniowo i regenerująco. Kalcyferol (witamina D) zwiększa napięcie naskórka i wspomaga jego złuszczanie. Tokoferol (witamina E) hamuje natomiast procesy starzenia, wygładza, nawilża, przyspiesza gojenie, czy chroni przed wolnymi rodnikami.

    Stężenie mocznika a działanie uryny

    Jeśli masz poczucie, że uryna w naturalnej postaci nie jest dla Ciebie odpowiednia, czyli mówiąc najprościej, czujesz do niej pewien wstręt, a chciałabyś spróbować jej działania, sięgnij po kosmetyki. Występująca w ich uryna otrzymywana jest z amoniaku i dwutlenku węgla. Pamiętaj też, że jej działanie uzależnione jest od stężenia, w jakim występuje mocznik. I tak, mocznik 2% to składnik kremów nawilżających i regenerujących. W ilości od 3% do 10% wykorzystywany jest między innymi do produkcji preparatów do pielęgnacji stóp. Takie stężenie pozwala zatrzymywać wodę w skórze na dłużej. Poza tym 10% roztwór znajduje też szerokie zastosowanie w walce z trądzikiem, gdyż wykazuje sile właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Od 10% do 30% to stężenie wykorzystywane do zwiększenia przepuszczalności skóry, gdy ważne jest dotarcie składników odżywczych w jej głąb. Z kolei stężenie mocznika od 30% do 40% znajduje szczególne zastosowanie w preparatach peelingujących, służących do kuracji złuszczającej. W wyższym stężeniu występuje on jedynie w preparatach przepisywanych na receptę, które dermatolodzy zalecają na przykład na łuszczycę.

    Po jakim czasie zaczyna działać uryna? Efekty są widoczne niemal natychmiast. Już od pierwszego zastosowania kosmetyków wygląd skóry znacznie się poprawia. Po tygodniu, skóra staje się bardziej nawilżona i elastyczna, a po miesiącu regularnego stosowania, zregenerowana, odbudowana i promienna.